3. ročník memoriálu Miloslava Sonnyho Halase

dne 24.3.2012

Zpráva o průběhu 3. Memoriálu
Skupinka Společnosti přátel Sonnyho se i letos sešla v Drahoníně u domu č.p. 31, kde Sonny bydlel během docházky do základní obecné školy. Po startovném v podobě páně Čížkovi zdravotní bylinné speciality Macocha, jsme se vydali k samotě Štymberk, kde Sonny bydlel od 1 do 7 roků. Šli jsme opět neznačenou kratší tzv. horní cestou přesto, že kdosi sýčkoval, že zkratkou je to sice blíž, ale cestou je to spíš. Znalec nejen soudního okresu tišnovského Jan Lacina, nás však mistrně dovedl na pahrbek hradu Košíkov, kde jsme se mohli nejen kochat čerstvou jarní květenou, ale i výhledem na Havlov. Nedaleké stavení Anny Pamrové sice viditelné odtud není, ale za to jsme vyslechli zajímavosti o jejím životě z úst již výše jmenovaného a čestnou plaketou Společnosti přátel Anny Pamrové ověnčeného Jana Laciny. A když jsme shora spatřili, že údolím Loučky nebo také Bobrůvky zvané, přijíždí auto řízené obětavým L. Vencálkem s Karlem Slachem, bylo nám jasné, že promítání jeho nového díla bude na velkém plátně. Pak už jsme se bezmála volným pádem spouštěli nad chalupu Štymberk, kde nás již vyhlížel a vítal nejen rukou máváním, ale posléze variantně výtečnou jablkovicí či mateří-douškovým čajem (obojí místní provenience), náš hostitel prof. Voráč. Po krátkém prohřátí nejen sluníčkem nás Karel Slach po zapojení nezbytných aparatur, i když jim skoro nikdo nerozuměl, naháněl do velké světnice na promítání svých výtečných dokumentů o Sonnym a tím úspěšně zakončil i svou neuvěřitelnou třídenní cestovatelskou šnůru po trase Brno-Poprad-Osvětim-Brno-Štymberk. Pak už jsme byli tradičně nasyceni místními specialitami a posléze jsme uctili vzpomínkou a novými verši známého tišnovského anonyma místo rozptylu Sonnyho popela. A stejně jako loni krásná přátelská atmosféra a nejen filmové vzpomínky na Sonnyho, ale i jarní počasí způsobilo, že jsme už jen stačili dojít bez dalších kulturních vložek do Ždárce a tu jsme před odjezdem autobusu v místním hostinci důstojně zakončili 3. ročník memoriálu. 
P. S. Na Štymberku však 3. memoriál díky laskavosti hostitelů pokračoval až skoro do tmy neboť v pozdním odpoledni dorazila ještě další tříčlenná část účastníků vedená či vezená váženým knihkupcem p.Ženíškem, takže letošního memoriálu se zúčastnilo celkem 17 přátel Sonnyho. 
P. P. S. Ba dokonce se nečekaně vybrala nejen potřebná suma na úhradu prací spojených s tvorbou 2 DVD (nakonec bylo potřeba jen 8000,-Kč), ale bylo získáno i 1700,- Kč navíc (a to je ještě něco přislíbeno), takže byl zřízen i účet na úhradu podobných akcí. Na jeho číslo 251 377 937/0300 lze posílat případné další příspěvky a jeho správcem je nadmíru povolaný Jiří Poláček. 
A už skoro nakonec. 
Ku ! … blankytu je mimořádně vydařený komplet dvou DVD K.Slacha. Na prvním je autorský film o Sonnym a na druhém jsou téměř 2 hodiny unikátních hovorů Karla se Sonnym o dětství, o stáří a vůbec o životě. A také např. o jeho tvorbě, o superrealistickém divadle Náhon a třeba také o tom, jak na chalupě Štymberk nad řekou Loučkou se konávala nedělní matiné a údolím zněla za doprovodu klavíru a citery píseň Mutter Volga, Mutter Volga, Mutter Volga….. Tento komplet, který mecenáši dostávají přednostně a s poděkováním zdarma, je možné získat za cenu 300,- do vyprodání nevelkých zásob po domluvě se mnou (k dispozici budu až po 22.4.). Výtěžek jde samozřejmě také na výše uvedené konto. 
Bonus 
Oslavná báseň na M.S.Halase objevená tišnovským anonymem v rorýsím hnízdě a přednesená u příležitosti 3. ročníku memoriálu dne 24.3.2012
Je jaro, Tvé rodné řeky bystrý tok
zas by Tě sváděl k bezbřehému toku (pozn.od slovesa
tokat)
Zas bys byl vítězem nad desítkami soků
nejsi však s námi už čtvrtý rok

Nejsi tu s námi už čtvrtý rok
však stále kolem tušíme Tvé kroky
Tvůj příklad vyvolává zpěvné sloky
vykonals smělý do blankytu skok

Vykonals smělý do blankytu skok
a postrádáme Tě už půlčtvrtého roku
Stále nám svítí jiskra ve Tvém oku
když na Tvou památku si dáme dobrý lok

Na Tvou památku si dáme dobrý lok
a někteří z nás možná mnohé loky
Ach, roky běží, běží střemhlav roky
v Tvých smělých stezkách směřujeme kroky
V dálce lze tušit do blankytu skok




A na úplný konec pro vážné zájemce : Fotografie L.Šabatové, I.Dostála a P. Moučky z 3.memoriálu jsou ke stažení na http://www.uschovna.cz/zasilka/H1ED57AV88YMYBAW-BJG 
Kód zásilky H1ED57AV88YMYBAW-BJG 
Velikost zásilky 41.2 MB 
Uloženo do 13.05.2012

Zprávu podává Ivo Dostál



 foto: ?

Žádné komentáře:

Okomentovat